jauh ke labis ??

hm…arini xde yg best sgt…cume pg td je…cbuk mencarik kn tiket utk akim balek ke sgamat…nk balek kg pulak la dia….lame tuuuuu……3 hari…..lame x??😉😉😉

hm…cite psal kg dia kat segamat ni yg kalau nk lebih tepat kat labis….atau yg paling lebih tepat kat felda chemplak barat…jalan garuda no. umah 181 kalau xsilap aku laaa…..🙂 aku pnah gak la pegi ctu…dh byk kali gak la…..memula tu pegi sbb nk singgah kebetulan baru balek dr mandi manda kat gunung ledang….pastu penah gak singgah mase musim durian kat kg…segamat kn famous dgn durian nye…..pnah aku balek ctu…nengok durian sekilo 30sen…..🙂 hehhee… majority org yg kat ctu sume ade kebun durian…termasuk la ayah nye akim…ade la beberapa batang pokok…🙂 tapi yg sedap aritu aku mkn kat kepong…nyam nyam…… :) lepas mkn durian, bantai mkn manggis plak kat dusun…. grrrr…nikmat abis la….🙂

pada aku, mmg senang aku nk serasi dlm family akim…dr kakak ngan abang dia…ke adeq2 dia….ke org tua dia…..sume ok…🙂 aku pn skang slalu ikut akim balek kg…hari ni je xdpt ikut sbb akim urgent sgt nk balek….tinggal la aku sorang2 kat JB nih….😦 hehhee….tapi pd aku ok jek….slagi dia kontek aku…

slalu nye kalu balek kg akim, aku akn polow dia ke kebun….tapi bukan la ade ape sgt pn kat kebun tu…dolu ade pokok2 getah yg sempadan kebun nye di tanam pokok2 durian….sempat gak la aku blajar menoreh ckit2 walaupun kekok tahap gaban….tapi besa nye kalu dh masuk kebun, kitorang akn singgah ke kebun member2 akim yg kebanyakan nye kebun buah buahan…..ade duku…langsat….durian dan xlupe gak buah peberet aku…manggis….😉 yg paling aku xleh lupe mase gi kebun member dia….pastu nk petik petai….hahhahaa…..xnk tinggi menggalah plak la pokok petai nih…..hm….tapi aku layan kn gak la….pengalaman tuuuu….petai la antara ulam peberet akim….kalau ade petai atau jering, mkanan yg biase2 je pn bleh buat akim tambah smpai 2 pinggan (**akim ni jenis mkn ckit jek….tapi nk slalu….)😉

skang kebun getah ayah akim dh ditebang…sbb kate nye dh tua….ye la…(**pndai plak pokok tu nk tua time hrga getah naik mencanak nih)🙂 kate nye nk di ganti dgn pokok klapa sawit yg akn matang dlm masa 5 tahun lagi….huhuhuuu… sape la agak nye yg nk usahakan tanaman tu nnti kn….

berkawan ngan akim ni byk mendedahkn aku dgn cara hidup masyarakat kampung….ye la…ibunda ngan ayahanda ku kampung nye di JB ni gak….hm…best gak dok kg nih…..kdg2 aku rase mls jek nk balek JB bile dh dok ctu…..bile time malam tu sejuuukkk sgt🙂 pnah skali tu aku cube nk naik moto time mlm…mase tu baru kul 8.30…tapi kwsn kampung tu dh sunyi…..pergghhhh dia punye sejuk tu…smpai aku gigil2 terketar2…..sejuk bangaaaatt….walaupun time tu aku dh pakai baju lengan panjang….tdo kalu xpkai selimut, mesti xbleh nyerrr….tapi… start kul 10.30 pagi……suhu mule la membahang……huhuuu…menjelang tgh hari jek dia nye panas smpai aku rase nk tanggal baju…..opppsss…😉

alah bise tegah biase…..aku mmg xbiase dok kg…..salah satu msaalah yg aku dpt bile time senja….nyamuk2 jantan ni suke sgt kat aku…..kalau aku balek JB dr bermlm kat kampung akim, sure tgn ngan kaki aku ber bintik2 merah…mcm denggi daaa……yg pelik nye….aku nengok akim sebijik bintik pn xde….hehhee…🙂

hm…..skarang umah akim tgh renovate….nk tambah bilek dgn perbesar kn dapur….aritu aku balek kampung nye nengok baru dlm 20% siap…..byk lagi yg nk dibuat…..kate ayah akim…tu sume persediaan menjelang raya ngan nk sambut org baru…….hm……aku ker org baru tu ?? kuikuikui……..😉🙂🙂

pict0060.JPG

2 Responses to “jauh ke labis ??”


  1. 1 numamya September 14, 2006 at 3:09 pm

    ehehe..org baru???..kuikuikuiii…wa cam tau ajek saper…hehe..

  2. 2 ctyan September 14, 2006 at 3:15 pm

    sape??
    sape??

    siapakah di hatimu…….. (**nyanyi lagu yasin)
    …….ahahhaha…..🙂🙂🙂


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s





%d bloggers like this: